CS 1.6 Szczecin - 54.38.133.126:27015

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2013-05-10 20:49:10

Stalin[ZSRR]
комуч
Skąd: Nowogard
Zarejestrowany: 2007-09-19
Posty: 2433
broń: nóż
mapa: de_office_rats

Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Chcę się przesiąść z XP na win7 i mam do wyboru takie konfiguracje dyskowe

1. Seagate Baracuda 3,5 16mb 7200 500GB - zrobić partycję systemową i inne - wiadomo

2. SYSTEM - Seagate jakiśtam 2,5 8mb 5400 120GB
RESZTA - Seagate Baracuda 3,5 16mb 7200 500GB

Odstrasza mnie to 5400 ale wydaje się, że 2 opcja powinna być lepsza, czy może się mylę?

Jeszcze pytanie czy jak podzielę dysk 120GB na 2 partycję np 40GB system i 80GB FILMY
to te filmy będą się mieszać na talerzu z plikami systemowymi czy składować "na zewnątrz" zostawiając te wewnętrzne 40GB ^^?

Posiada ktoś taką wiedzę? img/smilies/big_smile

Offline

 

#2 2013-05-10 21:48:29

Bytomiok
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 833
Numer STEAM_ID:
broń:
mapa:

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Co do mieszania to powinna pomóc defragmentacja z sortem. Nie wiem czy to tak działa, ale w moim przypadku gdy dzieliłem na nowe partycję, wydawało mi się, że szybciej odczytuje pliki z danej partycji. Ale niech ktoś się jeszcze wypowie img/smilies/smile


cs16szczecin.pl

Offline

 

#3 2013-05-10 22:22:16

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Byłem w podobnej sytuacji. Zainstalowałem 7 bo na xp nie wychodzą już gry a chciałem pograć w nowości. I powiem Ci teraz, że chętnie bym się przeniósł na xp.

A tak przy okazji uważaj jak robisz partycję. Nie wiem czy to kwestia pirata ale ja mam bardzo często aktualizacje (ostatnio po każdym wł. kompa).

Mam dysk 150 podzieliłem go 50 na C, 100 na D. Spójrz co się dzieje:

http://img11.imageshack.us/img11/7018/screenhunter140may10220.jpg

I już czeka mnie aktualizacja zanim komp się wyłączy. Jeszcze trochę i będę zmuszony formata zrobić albo zmienić system img/smilies/smile

Nie wiem czy potrzebne Ci takie info.


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#4 2013-05-10 22:42:36

Stalin[ZSRR]
комуч
Skąd: Nowogard
Zarejestrowany: 2007-09-19
Posty: 2433
broń: nóż
mapa: de_office_rats

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Jestem właśnie ciekaw czy w ogóle pliki się  mieszają w takim przypadku.
Defragmentacje robię co jakiś czas, mam po prostu 120GB dysk na zbyciu który nie jest za wiele wart nie chciałbym go wkładać i jeszcze do kompa i jeszcze mieć przy tym gorsze osiągi, ale póki co wydaje mi się, że gorzej na pewno nie będzie

Mz jak sam się przyznałeś niedawno, że na C: miałeś CSa zainstalowanego to się nie dziwie ;p i nie zwalaj na windowsa ^^

W nowe gry nie gram w ogóle ale szkoda mi tak marnować pamięć ram, xp więcej jak 3,2gb nie obsługuje a ja mam 4+2.
Mogę niby te 2gb odsprzedać ale to taki sobie pomysł bo pieniądze z tego marne będą, a przecież tamu nigdy nie za wiele img/smilies/big_smile

Aha, jeśli napisałeś, że chętnie byś wrócił na xp to napisz czemu, no i jaki w tym problem http://img843.imageshack.us/img843/5319/chytrye? masz 3gb ramu w sam raz na xp img/smilies/smile
Ja mam na laptopie win7 i żadnych aktualizacji nie ściągam, bo mam je wyłączone, hyhy (laptop wart 200-250zł)

Offline

 

#5 2013-05-11 11:08:19

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Wszystko instaluje na D. Tamtego csa wywaliłem z C i zainstalowałem na D.

Problem w tym taki, że mi się nie chce img/smilies/smile A wróciłbym do xp bo poprostu najwięcej czasu przy nim spędziłem (win7 mam od stycznia jakoś).


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#6 2013-05-11 12:01:10

Stalin[ZSRR]
комуч
Skąd: Nowogard
Zarejestrowany: 2007-09-19
Posty: 2433
broń: nóż
mapa: de_office_rats

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Nie uwierzę, że windows naściągał updateów i 48GB zajmuje img/smilies/big_smile

Offline

 

#7 2013-05-11 12:22:34

Bytomiok
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 833
Numer STEAM_ID:
broń:
mapa:

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Mój po wszystkich uptadach zajmuje tyle:
http://scr.hu/0q0z/o7t8z


cs16szczecin.pl

Offline

 

#8 2013-05-12 01:04:49

siewcu
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-03-23
Posty: 577

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Jak dobrze pamiętam, sam Win7 to jakieś 20-25GB, do tego parę podstawowych programów, trochę plików tymczasowych i się robi całkiem duża objętość... 100GB na system i jakieś podstawowe(i nie tylko) programy powinno styknąć.

Swoją drogą, gdyby nie kilka programów, które nie trybią na 7 ani chwili bym się zastanawiał nad powrotem do XP...


http://www.foobar2000.org/button.png
http://badges.steamprofile.com/profile/extended/steam/76561197975987036.png
You've got to ride to live, live to ride, feel the flames burn inside, and though you know, you ride to hide, you ride to live to ride...

Offline

 

#9 2013-05-14 18:30:26

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Kolejny urok win7, ma ktoś pomysł jak usunąć foldery które odmawiają dostępu?

http://img822.imageshack.us/img822/1389/52695010.jpg


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#10 2013-05-14 20:22:48

Bytomiok
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 833
Numer STEAM_ID:
broń:
mapa:

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Na Xp miałem to samo
Właściwości -> zaznacz ukryty


cs16szczecin.pl

Offline

 

#11 2013-05-14 20:40:57

siewcu
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-03-23
Posty: 577

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Mz, zostaw te foldery. Ja kiedyś podobne pokasowałem i się zastanawiałem, jak przywrócić system do życia img/smilies/wink


http://www.foobar2000.org/button.png
http://badges.steamprofile.com/profile/extended/steam/76561197975987036.png
You've got to ride to live, live to ride, feel the flames burn inside, and though you know, you ride to hide, you ride to live to ride...

Offline

 

#12 2013-05-14 21:53:12

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Skasowałem 2 po ciężkich męczarniach a 2 schowałem. Jak się posypie system to będę miał kolejny powód żeby przerzucić się na xp img/smilies/smile


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#13 2013-05-15 01:04:20

Stalin[ZSRR]
комуч
Skąd: Nowogard
Zarejestrowany: 2007-09-19
Posty: 2433
broń: nóż
mapa: de_office_rats

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Wyłącz aktualizacje w windows7 i będziesz miał święty spokój, niby to super niebezpieczne itp. ale jakoś m$ już nie wspiera XP a masa ludzi nadal z niego korzysta...

Offline

 

#14 2013-05-15 11:43:43

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Wyłączałem jakiś czas temu.


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#15 2013-05-15 19:10:41

siewcu
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-03-23
Posty: 577

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Spróbuj na XP pograć w jakieś nowsze gry, gl&hf img/smilies/wink co z tego, że działa, skoro jest już przestarzały a z 7 nie ma problemów w użytkowaniu...


http://www.foobar2000.org/button.png
http://badges.steamprofile.com/profile/extended/steam/76561197975987036.png
You've got to ride to live, live to ride, feel the flames burn inside, and though you know, you ride to hide, you ride to live to ride...

Offline

 

#16 2013-05-15 20:45:33

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Wiem, że się nie da. I dlatego przeinstalowałem na 7, w sumie tylko dlatego. A tak to więcej nerwów niż pożytku.


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#17 2013-05-15 22:44:57

siewcu
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-03-23
Posty: 577

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Jakich nerwów? Ja ponad rok temu zainstalowałem 7 i poza paroma specjalistycznymi programami(do diagnostyki samochodów) wszystko działa i nie narzekam, a nie dbam w ogóle o system. I jakoś nie mam zamiaru wracać do XP.


http://www.foobar2000.org/button.png
http://badges.steamprofile.com/profile/extended/steam/76561197975987036.png
You've got to ride to live, live to ride, feel the flames burn inside, and though you know, you ride to hide, you ride to live to ride...

Offline

 

#18 2013-05-17 18:45:29

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Chociażby nie mogę ustawić rozdzielczości w csie na 1440x900. Wgl na liście takiej nie mam. Maxymalna to 1152x864.


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#19 2013-05-17 23:01:04

Stalin[ZSRR]
комуч
Skąd: Nowogard
Zarejestrowany: 2007-09-19
Posty: 2433
broń: nóż
mapa: de_office_rats

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Ja potrafiłem dla głupiego DSJ postawić maszynę wirtualną, a potem się okazywało, że dosa da się emulować i wszystko działało bez niej :S

1440x900? wiesz że skrzynki wielkości gracza mają 64x64 piksele img/smilies/big_smile? i tylko dzięki Antyaliasingowi jakoś to wygląda.
Granie na takich rozdzielczościach to jak zoom cyfrowy w aparatach - nic nie daje ;p
prócz straty fpsów... ciekawe ile masz z taką rozdziałką na awp_darkcrypt ^^?

Offline

 

#20 2013-05-18 09:19:36

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Tak się przyzwyczaiłem to tak grałem. Głownie taką ustawiłem bo steam w grze ładnie wyglądał img/smilies/smile Nie wiem ile fpsów bo aktualnie jak napisałem wyżej nie mogę przejść do tej rozdziałki. Na xp przy 1400x900 miałem 100 fps i nie spadało w żadnym miejscu mapy i na żadnej mapie. Propos fpsów również mi się wydaję, że to wina win7. Może mi bardziej przeciąża kompa img/smilies/smile Odkąd go używam a trochę już go mam nigdy nie miałem na żadnej mapie spadków fpsów. Wszyscy narzekali, że nie grają bo mają po 20 fps a ja się dziwiłem. Na win7 odczuwam te spadki.


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#21 2013-05-18 10:17:44

Stalin[ZSRR]
комуч
Skąd: Nowogard
Zarejestrowany: 2007-09-19
Posty: 2433
broń: nóż
mapa: de_office_rats

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Nie chce mi się wierzyć, przy 640x480 na de_nuke mam 999-1000fps (stojąc w miejscu)
a na awp_darkcrypt nie mam ich 100 ^^ i to już raczej nie jest wina sprzętu tylko
nieefektywnego silnika gry, który się "zapycha"

awp_darkcrypt to tak jakby być na de_dust2, de_inferno, de_train, de_nuke, de_cbble i de_tuscan na raz ^^
Ma średnią liczbę renderowanych poligonów 6 razy większą niż "dopuszczalna" a raczej zalecana.

Mam AMD Phenom II X2 550 BE i HD Radka 4870, wiem że taniocha ale daje rade wszędzie img/smilies/big_smile

Offline

 

#22 2013-05-18 13:28:29

MzKzMzUzE
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 2358
Serwis

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

Nikt Ci nie każe wierzyć, nie mam powodu kłamać img/smilies/smile Jak przejde na xp to Ci nagram filmik img/smilies/smile


https://i.imgur.com/BYvqk5j.png

Offline

 

#23 2013-05-18 14:41:31

Stalin[ZSRR]
комуч
Skąd: Nowogard
Zarejestrowany: 2007-09-19
Posty: 2433
broń: nóż
mapa: de_office_rats

Re: Jaka konfiguracja korzystniejsza?

OK, twierdzisz że masz 100fps przy 1440x900 grając na awp_darkcrypt na Szczecinie (każda mapa to każda! img/smilies/big_smile) spoko
tylko nagraj filmik komórką, może że fraps czy inny program też ci nie zmieni liczby fpsów img/smilies/wink

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo