CS 1.6 Szczecin - 54.38.133.126:27015

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2009-04-14 02:47:40

Mileczq
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-04-11
Posty: 675
Serwis  
Ostrzeżenia: 1

PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

Zdarza sie czasem, ze wlaczajac CS'a monitor na chwile wygasa (ok 1 sek) i wlacza sie CS. Nastepuje zmiana rozdzielczosci chociaz my mamy przykladowo CS'a ustawionego na tej samej rozdzialce co pulpit i ta sama glebia kolorow. Otow w tym momencie w wiekszosci przypadkow zmienia sie czestotliwosc odswiezania na 60Hz (im wieksza, tym mniejszy efekt migotania obrazu lpeszy komfort pracy i oczka nie bola)

Powyzsza rada dziala na 100% jesli CS pracuje na Direct 9 oraz mamy karte gra, NVIDIA (grafika ATI i ew. ustawienie CSa na OpenGL na 90%)

A wiec:

1, Pierw sprawdzamy jakie mamy odswiezanie: na pulpicie klikamy w dowolne miejsce prawym (nie na ikonach) i wybieramy Wlasciwosci. O twoartym oknie wybieramy zakladke Ustawienia, nastepnie odrobine nizej Zaawansowane. Otworzy sie nam okno w ktorym przechodzimy na zakladke Monitor
Zalecane by wartosc Hz byla tam ustawiona min na 75 ew. na 85 (komfort pracy z komputerem) - zalezy to jednak, od parametrow naszego monitora, co ustawimy. Sugeruje 75 (w 95% przypadkow monitory obsuguja)
2. Owa wartosc jaka ustawimy badz nie zmienimy - zapamietujemy

http://img139.imageshack.us/img139/5939/screen13iw7.th.jpg

3. Sciagamy program ReForce

Download ReForce

4. Rozpakowujemy archiwum i uruchamiamy program

http://img139.imageshack.us/img139/8471/screen14mz8.th.jpg

5. klikamy Auto Populate

http://img139.imageshack.us/img139/8936/screen15uh8.th.jpg

6. Odszukujemy na liscie rozdzielczosc jaka mamy ustawiona w CSie (u mnie 1024 x 768)
i wpisujemy wartosc taka, jaka mielismy w pkt 1 (wartosc z pkt 2 ktora kazalam zapamietac). Mozemy rowniez przy kazdej rozdzielczosci podac te wartosc co przyda sie na przyszlosc w innych rozdzielczosciach i innych grach

http://img139.imageshack.us/img139/3456/screen16os0.th.jpg

7. wybieramy Apply oraz OK . Poinformuje nas, ze zmiany zostana zaakceptowane po restarcie. Naciskamy OK i restart kompa

http://img139.imageshack.us/img139/1770/screen17dy3.th.jpg


WAZNE:

CSa MUSIMY MIEC USTAWIONA NA DIRECT 9 (W OPCJACH GRAFIKI). W OpenGL dziala w 90% przypadkach - nalezy sprawdzic

JESLI MAMY CSa USTAWIONEGO NA TAKA SAMA ROZDZIELCZOSC ORAZ GLEBIE KOLOROW JAK PULPIT, TO ODPALA SIE BEZ WYGASZANIA MONITORA (MOMENTALNIE)
JESLI NATOMIAST JEST INNACZEJ - MONITOR PRZYGASA, ALE GLOWNYM ZALOZENIEM PORADNIKA BYLO USTAWIENIE (WYMUSZENIE ODSWIEZANIA) ZEBY OCZKA SIE NIE MECZYLY

JESLI WSZYSTKO ZROBILISMY DOBRZE, CIESZYMY SIE KOMFORTEM PRACY (GRY)

Ostatnio edytowany przez Mileczq (2009-04-14 04:02:00)

Offline

 

#2 2009-04-14 06:57:32

domek
Użytkownik
Skąd: Stont
Zarejestrowany: 2008-07-02
Posty: 238

Ostrzeżenia: 1

Re: PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

Siemuszka,

Sprawa tego typu: Oddałem w ramach gwarancji do sklepu mojego LCDka, jadę teraz 15 calowym Hyundaiem :> Normalnie gram w csa na rozdzielczości 1280x960, na tym monitorze obniżyłem na 1024x768 - wtedy maksymalnie mogę ustawić 85hz odświeżanie. Jako iż Pro gracze grają na rozdziałce 800x600 postanowiłem przeprowadzić testy. Ustawiłem rozdz 800x600 100hz w oknach. Następnie taką samą rozdzielczość dałem w CSie. Zauważyłem iż na wyższym odświeżaniu mogę ustawić niższy interp tzn. Wbiłem na serwer (nie Szczecin) i przy interpie 0.05 modele poruszały się płynniej. Na LCD gdzie max mam 75hz mam problem z interpem - na Szczecinie by dało się jakkolwiek grać muszę mieć minimum 0.06, by grać komfortowo 0.1... Na szybkich serwerach dało radę grać nawet na 0.03 lecz mały dyskomfort nadal był. Rozgadałem się, a wpadłem tylko zapytać o jedną rzecz:

Czy jeśli ustawię w Windowsie rozdzielczość 1280x960 gdzie mam max 75hz a w Counterze ustawię 800x600 gdzie mam max 100hz to czy monitor gdy włączę CSa sam się przełączy na 100hz bo w grze będzie 800x600? Czy muszę w Windzie także dać rozdzielczość i odświeżanie jakie chcę mieć w grze?  Jak jest: bez użycia tego programu i po użyciu tego programu

Pzd


Idę tam gdzie idę, nie idę gdzie nie idę...

Offline

 

#3 2009-04-14 07:12:59

Mileczq
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-04-11
Posty: 675
Serwis  
Ostrzeżenia: 1

Re: PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

Ujme to tak - przelaczanie sie na D3D albo OpenGL najczesciej ignoruje ustawienie odswiezania dla pulpitu

Najczesciej dla aplikacji 3D (gierki) w rejestrze jest zapisana wartosc 60hz dla kazdej rozdzielczosci w grach

Owy program ustawia odswiezanie na roznych rozdzielczosciach w grach. Nie ma nic wspolnego z pulpitem i jego rozdzielczoscia

np. Na pulpicie masz 1024/768 i 75 Hz, a w programie wpiszesz, ze dla tej rozdzielczosci ma przyporzadkowac 85 Hz i wtedy : na pulpicie przy 1024/768 masz 75 Hz a w gierkach na tej rozdzielczosci masz 85 Hz

Pulpit to 2D. Gierki to 3D (95%) - odswiezanie dla 2D i 3D korzysta z osobnych ustawien

2D - ustawiasz we wlasciwosciach ekranu (ew. panel karty graficznej)
3D - ma osobno zapisane wartosci odswiezania (najczesciej 60Hz standardowo) - zdarza sie, ze niektore sterowniki automatycznie kopiuja wartosci z 2D dla 3D, ale rzadko. Dlatego powstal owy programik "ReForce"

Pozdro

Ostatnio edytowany przez Mileczq (2009-04-14 07:16:07)

Offline

 

#4 2009-04-14 07:49:16

domek
Użytkownik
Skąd: Stont
Zarejestrowany: 2008-07-02
Posty: 238

Ostrzeżenia: 1

Re: PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

Przeprowadziłem kolejne testy ;p i potwierdzam.

W Steamie robiło się to co ten programik przez wpisanie do sekwencji uruchomienia -freq 75 np.

Zastanawiałem się czemu na tych samych ustawieniach w Steamie celownik się inaczej rusza. Tam po prostu hz były ustawione na 75hz, a NS domyślnie jak napisałaś na 60hz. Zmieniłem w reforce wartość dla mojej rozdziałki z 85hz na 60hz i zrobiło się dokładnie to samo. Mycha zaczęła się ruszać jak dawniej.
Poczekam aż rozwiąże się sprawa z monitorem i pobawię się znowu w te odświeżania...

Dzięki i pozdro


Idę tam gdzie idę, nie idę gdzie nie idę...

Offline

 

#5 2009-04-14 07:57:25

Mileczq
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-04-11
Posty: 675
Serwis  
Ostrzeżenia: 1

Re: PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

Dziwne, bo nie spotkalam sie z czyms takim. Sprobuj zmienic sterownik w ustawieniach CSa z D3D na OGL albo na odwrot

No i przede wszystkim wylacz w ustawieniach karty graficznej "Synchronizacje pionowa"

Moze sie tak dziac, gdy synchro, Hz i ilosc klatek/s sie roznia od siebie

Jest wlasnie czasem taka zaleznosc i trzeba kombinowac z owymi opcjami

Pozdro

Offline

 

#6 2009-04-17 10:08:28

domek
Użytkownik
Skąd: Stont
Zarejestrowany: 2008-07-02
Posty: 238

Ostrzeżenia: 1

Re: PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

Z serwisu przysłali nowy monitor. 3 lata temu zapłaciłem za NEC 19' 90GX2 1820zł, teraz przysłali (bez pytania) NEC 22' WMGX. Ogólnie nie uznaję telewizorów i monitorów panoramicznych lecz przeglądanie stron, oglądanie filmów jest OK. Problem pojawia się w CSie, ciężko dobrać odpowiednia rozdzielczość. Dzwonić do nich żeby oddali mi pieniądze? Czy uważacie iż ten monitor nada się jednak do gry w CSa? Wiadomo - jestem nie przyzwyczajony do niego ale gdybym dostał pieniądze mógłbym kupić sobie taki sam + co najmniej 2 monitory CRT ;-) (używane oczywiście). NEC w ogóle miał prawo przysłać mi inny model monitora zamiast mojego? Niby powinienem być zadowolony bo używałem 3 lata monitor a teraz mam nowy na następne 3 lata lecz nie do końca jestem...

Piszcie co myślicie....


Idę tam gdzie idę, nie idę gdzie nie idę...

Offline

 

#7 2009-04-17 10:23:38

[BRO] noorth
Użytkownik
Skąd: Zewsząd
Zarejestrowany: 2007-03-05
Posty: 1751

Re: PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

Mysle, ze to powinno znalezc sie w innym temacie.
Znajdz w ustawieniach karty graficznej opcje: skalowanie obrazu z zachowaniem proporcji. Zalezne od karty. Na nVidii cos takiego jest i w Intel Media nie wiem jak w Radeonie.


http://cs16szczecin.pl/rozne/scout.png

[BRO] like BROthers

Offline

 

#8 2009-04-17 11:33:04

domek
Użytkownik
Skąd: Stont
Zarejestrowany: 2008-07-02
Posty: 238

Ostrzeżenia: 1

Re: PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

Temat jest ok. Zacząłem tutaj pisać o monitorze więc tutaj kończę. Właśnie mam Radeona 9800 Pro... W Catalystach jest coś tego rodzaju, ale ja ich nie używam... Zainstaluje i zobaczę czy coś zmienia. ..... Zainstalowałem i nic nie zmienia, może jest sposób by dodać do CSa nowe rozdzielczości? By dało się je wybrać w opcjach gry?

Ps. Proszę nadal  o odpowiedź czy mogli przysłać inny model, oraz może ktoś ma doświadczenie i uważa że na 22' dobrze się gra w Kantera.

Dzięki


Idę tam gdzie idę, nie idę gdzie nie idę...

Offline

 

#9 2009-04-17 12:12:22

kamyk z podwawelskiego
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-06-09
Posty: 1014

Re: PORADNIK - Komfortowa gra w CSa (odswiezanie monitora)

ja mam 19" i musze grac na 800x600 bo na wiekszej mam strasznie malo fpsow i moim zdaniem jesli masz mozliwosc odzyskania kasy to ja bym  raczejchcial kase i kupilbym wtedy mniejszy ale lepszy do gry

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo